Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Ser zapobiega próchnicy
  • 13-09-2013
 

 


 

Już od dawna było wiadomo, że osobom, które jedzą dużo nabiału, próchnica rzadziej niszczy zęby. Dotychczas mechanizm ten tłumaczono duża zawartością wapnia w produktach mlecznych, który zostaje wbudowany w szkliwo i w tkankę kostną. Naukowcy wpadli jednak na trop, który wskazuje, że określone typy nabiału mogą chronić zęby przed próchnicą jeszcze w inny sposób: mianowicie przez utrzymywanie pH jamy ustnej ponad poziomem 5,5. Kwaśne pH na poziomie niższym od 5,5 sprzyja erozji szkliwa i powstawaniu korzystnych warunków do rozwoju próchnicy. Dieta zawierająca nabiał może utrzymać pH w jamie ustnej powyżej tej wartości krytycznej.

 

Z badań przeprowadzonych na grupie kilkudziesięciu osób, z których części zalecono spożycie jogurtu naturalnego bez cukru, części – wypicie mleka, a pozostałym zjedzenie sera, wynika, że to właśnie ser jest tym produktem, który wyraźnie wpływa na ustalenie korzystniejszego dla zdrowia zębów pH jamy ustnej. Mleko i jogurt nie spowodowały zmian w pH po spożyciu. Badania wskazały, że wzrost wartości pH po zjedzeniu sera może być spowodowany większym wydzielaniem śliny podczas przeżuwania tego produktu.

 

Jakakolwiek nie byłaby ostateczna przyczyna podwyższenia wartości pH w jamie ustnej, wyniki badań wyraźnie wskazały na to, że codzienna porcja nabiału jest zdrowa dla zębów.

Źródło: Medical News Today

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS