Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Konserwant zatrzymuje rozwój raka
  • 07-12-2012
 

 

Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan ustalili,.że nizyna – stosowany od dawna konserwant żywności, może spowolnić lub zatrzymać rozwój nowotworu płaskonabłonkowego głowy i szyi. Związek ten jest antybiotykiem wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego i stosowanym m.in. do konserwowania serów. Nizyna powoduje spowolnienie lub zatrzymanie rozwoju nowotworu poprzez aktywację białka znajdującego się w nieprawidłowo rozwijających się komórkach. Białko to, zwane CHAC1, odpowiedzialne jest za uruchamianie reakcji prowadzących do śmierci komórek nowotworowych. Nie są jeszcze znane wszystkie mechanizmy działania nizyny w tym procesie, ale już teraz mówi się, iż informacja o odkryciu jest informacją dobrą, ponieważ substancja ta jest od długiego czasu z powodzeniem stosowana w przetwórstwie spożywczym i wiadomo, że jest nieszkodliwa dla ludzi.

Uczeni wskazują na konieczność znalezienia nowych metod leczenia raka jamy ustnej – z uwagi na wyniki badania pięcioletniego przeżycia dla pacjentów, którzy chorowali na ten rodzaj nowotworu, i ze względu na częstość jego pojawiania się. Odkrycia o wpływie nizyny na nowotwór dokonano, kiedy naukowcy w ramach szeroko zakrojonego projektu badawczego na temat działania środków przeciwdrobnoustrojowych na właściwości komórek innych niżeli bakteryjne, realizowanego na Uniwersytecie w Michigan, postanowili przyjrzeć się, jak związek ten wpływa na komórki znajdujące się w guzach.

Źródło: Medical News

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS