Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Dentyści ostrzegają przed napojami
  • 15-06-2012
 

 

 

 

 

Wraz ze wzrostem temperatury na dworze wzrasta również chęć picia napojów. Dentyści przypominają i ostrzegają: picie napojów gazowanych, słodzonych i zimnych nie sprzyja zdrowiu zębów.

Napoje zawierają najczęściej cukier, który potrafią wykorzystywać bakterie próchnicy. Bywa go w napojach naprawdę dużo – półlitrowa butelka może zawierać nawet kilkanaście łyżeczek cukru. Napoje mogą też zawierać inne składniki, które źle wpływają na kondycję szkliwa, np. kwas fosforowy czy cytrynowy. O ile zależność typu cukier – próchnica są dla większości zrozumiałe, o tyle nadal część amatorów gazowanych napojów zapomina, że zawarte w nich kwasy skutecznie zmiękczają szkliwo i ułatwiają wypłukiwanie z mineralnej warstwy zębów składników tworzących jej rusztowanie.

Na zęby negatywnie wpływają także inne składniki chemiczne zawarte w napojach, których dodatek ma za zadanie uatrakcyjnić wygląd, smak i zapach cieczy.

- (…) napoje typu ice-tea czy popularne oranżady zawierają barwniki i dodatki smakowe, które nie tylko odbarwiają nasze zęby, nadając im żółty lub szary kolor, ale mogą być przyczyną reakcji alergicznych w jamie ustnej - wyjaśnia Wojciech Fąferko, stomatolog.

Warto pamiętać, że w naszej jamie ustnej panuje temperatura ok. 36,6 stopni Celsjusza i wyższa. Z kolei zimne napoje, szczególnie te prosto z lodówki, schłodzone do temperatury ok. 5 stopni Celsjusza, mogą narazić zęby na szok termiczny i doprowadzić do pęknięcia szkliwa. W mikrouszkodzeniach pozostają resztki pożywienia i osiedlają się bakterie. W dość szybkim czasie może to doprowadzić do rozwoju próchnicy i powstania ubytków.

 

Sięgając w upalne dni po napój warto pamiętać, żeby:

  • nie pić silnie schłodzonych cieczy;

  • nie płukać napojem zębów tylko od razu ciecz przełykać – szczególnie jeśli jest to napój zawierający w swoim składzie kwasy organiczne i cukier;

  • preferować czystą wodę mineralną, najlepiej niegazowaną; dla lepszego orzeźwienia można do niej dodać cytrynę (na litrowy dzbanek wystarczy 1 plasterek owocu ze skórką o grubości ok. 3 mm);

  • nie szczotkować zębów bezpośrednio po wypiciu gazowanego napoju.

Źródło: „Polska Głos Wielkopolski”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS