Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna DzieckoWarto wiedzieć

Ankieta

Czy Twoje dziecko lubi myć zęby ?

  • Tak
  • Raczej tak
  • Raczej nie
  • Nie
Słodycze, kolagen, próchnica i chore przyzębie
  • 15-12-2011
 

 

 

 

 

Słodycze i dieta bogata w cukier sprzyjają nie tylko rozwojowi próchnicy czy otyłości, ale także prowadzą do przedwczesnego starzenia się poprzez negatywny wpływ na stan włókien kolagenowych. Podjadanie słodyczy powoduje, że insulina nie radzi sobie z dużą ilością zawartych w nich cukrach prostych, a te odkładają się w komórkach ustroju i włóknach kolagenowych, prowadząc do ich scukrzenia. Zjawisko to nazywa się fachowo glikacją. Skutkiem scukrzenia włókien kolagenowych jest wyraźna utrata właściwości tych struktur: włókna tracą swoją sprężystość i stają się sztywne. To zaś odbija się na kondycji skóry, tkanek miękkich, stawów i układu ruchu. Kolagenowe włókna tworzą sprężyste rusztowanie, w którym osadzone są wszystkie struktury ciała, w tym zęby. Utrata sprężystości powoduje, że tkanki tracą swoją jędrność i zdolność do utrzymywania na właściwym miejscu określonych elementów ciała.

Kolagen pełni też ważną funkcję obronną - ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii chorobotwórczych, toksyn środowiskowych, a nawet komórek nowotworowych. Zatem kiedy brakuje kolagenu lub spada jego jakość, mechanizmy obronne ustroju zaczynają zawodzić. To zaś skutkować może zwiększoną wrażliwością na atak czynników o charakterze patogennym.

 

Kolagen dostarczamy do ustroju z pożywieniem (głównie galaretki i chrząstki). Jest go jednak w pokarmach za mało, aby uzupełnić jego braki i odbudować uszkodzone włókna. Ponadto jest to składnik trudno przyswajalny. Sytuacja pogarsza się u osób, które młodość mają za sobą. A zdecydowanie najgorzej jest, kiedy osoby takie podjadają słodycze, doprowadzając do scukrzenia istniejących włókien. By zatem spowolnić tempo starzenia się ustroju, zapobiec jednocześnie próchnicy i otyłości (obie choroby są groźne dla szkliwa zębów), warto odstawić słodycze. A przynajmniej wprowadzić ich rygorystyczną reglamentację lub też zastąpić je zdrowszym cukrem z brzozy, ksylitolem – zaspokaja on chęć na coś słodkiego, a jednocześnie nie wspomaga rozwoju szkodliwych dla zdrowia uzębienia bakterii próchnicy.

Źródło: „Super Nowości”

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS