Dziecko
Ankieta
- 18-01-2021
Witamina D warunkuje wchłanianie wapnia do kości i do szkliwa zębów. Jest również niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz całego układu naczyniowego.
Jej naturalnym źródłem są m.in. ryby, takie jak dorsz, makrela, śledź czy węgorz, a także wątróbka i jaja kurze. Warto zaznaczyć, że do wchłaniania witaminy D potrzebny jest dodatek tłuszczu w posiłku, gdyż jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach.
Ludzki organizm potrafi sam syntezować witaminę D pod wpływem słońca. Wystarczy 15 minut nasłoneczniania na twarzy, przedramionach i podudziach, aby powstała potrzebna organizmowi dzienna dawka tej witaminy.
Na niedobory witaminy D jesteśmy szczególnie narażeni w okresie jesienno-zimowym, kiedy słońce rzadko wygląda zza chmur. Dlatego konieczna jest dodatkowa suplementacja, aby uniknąć osłabienia zębów i dziąseł a także odporności, bo witamina D ma kluczowe znaczenie dla sprawnego działania układu immunologicznego.
Jednak należy pamiętać, że witaminę D można przedawkować. Objawia się to nudnościami, wymiotami oraz świądem skóry. Na przedawkowanie narażone są głównie osoby, które przebywają na terenach mocno nasłonecznionych i dodatkowo suplementują słoneczną witaminę.