Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna DzieckoWarto wiedzieć

Ankieta

Czy Twoje dziecko lubi myć zęby ?

  • Tak
  • Raczej tak
  • Raczej nie
  • Nie
4 warstwy wczesnej próchnicy
  • 09-08-2017
 

 

 

 

 

 

Jeśli obserwować szkliwo z wczesną próchnicą pod mikroskopem, zobaczy się tam 4 warstwy. Każda z nich wykazuje większą porowatość w stosunku do szkliwa. Porowatość jest skutkiem demineralizacji.

  • Warstwa przeźroczysta – stanowi wewnętrzną część zmiany. Położona jest najdalej od powierzchni szkliwa. Nie występuje zawsze, ale jeśli już jest, obserwuje się ją jako zmianę bezstrukturalną, o wyraźnie wyższej porowatości (1 proc.) w porównaniu do porowatości szkliwa (0,1 proc.). Pod nią znajduje się zdrowe szkliwo.

  • Warstwa ciemna – leży na zewnętrznym obrzeżu warstwy przeźroczystej, bliżej powierzchni szkliwa. Jest bardziej porowata niż leżąca pod nią warstwa przeźroczysta, ponieważ zawiera od 2 do 4 razy więcej porów. Demineralizacja i utrata tkanki wynoszą 2-4 proc. Obserwowana pod mikroskopem w obecności chinoliny (jednego z barwników chemicznych stosowanych do barwienia preparatów) zwraca uwagę ciemnym kolorem. To wynik z różnej wielkości porów – cząsteczki chinoliny przedostają się tylko do odpowiednio dużych porów.

  • Warstwa centralna – stanowi trzon zmiany. Położona jest między warstwą ciemną a powierzchnią szkliwa. Jej porowatość jest różna, ale bardzo duża: na obrzeżach pory stanowią ok. 5 proc. objętości tkanki, ale w centrum tej warstwy – już 25 proc. Są to również pory duże, ponieważ barwienie chinoliną lub zanurzenie preparatu zęba w wodzie powoduje, że widać tę warstwę jako ciemną.

  • Warstwa powierzchniowa – to względnie niezmienione szkliwo, którego porowatość wynosi ok. 1 proc.

Źródło: Opracowanie własne

 


 


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS