Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 23-09-2022
W niektórych jednostkach chorobowych potrzebna jest interwencja nie tylko dentysty, ale także specjalisty chirurga szczękowo-twarzowego. Profesjonaliści mają kilka cennych rad dla pacjentów, oczekujących na zabieg w obrębie struktur twarzoczaszki. Oto one:
-
Należy być przygotowanym, ale nie przestraszonym. I trzymać się z daleka od „poradnictwa” internetowego przypadkowych osób na forach czy w mediach społecznościowych, gdyż nie zawsze uzyskuje się prawdziwe informacje na temat planowanego zabiegu. Ponadto – pacjent niepotrzebnie się stresuje.
-
Jeśli pacjent ma pytania odnośnie planowanego zabiegu bądź czuje potrzebę podzielenia się swoimi obawami, powinien skontaktować się z chirurgiem szczękowo-twarzowym lub skorzystać z porad oferowanych przez osoby, które przeszły już podobny zabieg – najlepiej w placówce, w której pacjent również ma zamiar poddać się operacji.
-
Przygotować zapas odpowiedniego rodzaju żywności. Okres rekonwalescencji po zabiegu z zakresu chirurgii szczękowo-twarzowej może bowiem wiązać się z koniecznością przejścia na inny niż dotychczas rodzaj diety. Niektóre pokarmy po operacji mogą być spożywane a inne nie, ponadto najczęściej menu przez pewien czas po zabiegu powinno zawierać tylko miękką żywność.
-
Należy zadbać o obecność zaufanej osoby, która po operacji i pobycie pacjenta w szpitalu zabierze go do domu i zaopiekuje się nim, a także będzie obserwować, czy nie występują skutki uboczne środków przeciwbólowych lub ogólna reakcja na zabieg. Potrzebne będzie również wsparcie emocjonalne, ponieważ okres bezpośrednio po operacji może być dla pacjenta trudny.