Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 17-08-2022
Cukier odgrywa kluczową rolę w tworzeniu się próchnicy, ponieważ stanowi pożywkę dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Wytwarzane przez te drobnoustroje kwasy organiczne odpowiedzialne są za niszczenie szkliwa. Mimo tej wiedzy nadal spożywamy za dużo cukru i słodyczy.
Z badań przeprowadzonych dla populacji Wielkiej Brytanii wynika, że największe spożycie cukru notuje się u osób w wieku 11-18 lat, a nieco tylko mniej spożywają cukru osoby w wieku 19-63 lat. Niepokojące jest, że również w młodszych grupach wiekowych spożycie cukru i słodyczy jest bardzo wysokie. Najmniej cukru spożywają dzieci poniżej trzeciego roku życia – o połowę mniej niż liderzy w tym niechlubnym rankingu.
Czy podatek od cukru ma sens? Okazuje się, że tak, ponieważ z badań przeprowadzonych również dla populacji Wielkiej Brytanii wynika, że ponad 50% producentów napojów obniżyło zawartość cukru w oferowanych przez siebie produktach jeszcze przed wprowadzeniem tego podatku. Natomiast badacze z Cambridge University odkryli, że rok po wprowadzeniu podatku brytyjskie gospodarstwa domowe kupowały o 10% mniej cukru, nabywając mniej słodzone napoje bezalkoholowe.