Pacjent
- Warto wiedzieć
- Coś na ząb
- Wybielanie zębów
- Choroby i leczenie
- Estetyka
- Higiena
- Ciekawostki ...
- Dowiedz się jak...
- Forum
- Baza gabinetów
- Pytania do ekspertów
- Subskrypcja
- Ogłoszenia - Pacjent
- Partnerzy portalu
- Tagi
- Bruksizm
- Ciąża a zęby
- Dental TV
- Kamień nazębny
- Korony
- Leczenie kanałowe
- Licówki
- Mosty
- Strach przed dentystą
- Vademecum Pacjenta
- Zęby mądrości
- Znieczulenia
- 27-06-2022
Jeden z praktykujących w Tokio dentystów, właściciel kilku klinik stomatologicznych, postanowił poza pracą w gabinecie zadziałać na rynku pieczywa. W tym celu otworzył piekarnię przy jednej z ruchliwych tokijskich ulic – było to spełnienie jego marzeń z dzieciństwa. Teraz realizuje kolejne marzenie – poszukuje jak najbardziej miękkiego, puszystego i przyjaznego dla jamy ustnej chleba. Stomatolog zaznacza, że dąży do zaoferowania pieczywa, które może być bezpiecznie zjedzone przez wszystkich. Ma tutaj na uwadze głównie osoby starsze, które korzystają często z uzupełnień protetycznych i mają problem z gryzieniem i żuciem twardych pokarmów.
Dentysta – piekarz podkreśla, że chleb powinien być wypieczony tak, aby zachował wystarczającą miękkość – żeby spożywająca go osoba mogła cieszyć się jedzeniem. Bo to o przyjemność jedzenia chodzi podczas konsumpcji pieczywa, a nie tylko i wyłącznie o zaspokajanie głodu.
Aby wytypować najlepsze receptury, stomatolog podjął współpracę z lokalnym ośrodkiem opieki nad osobami starszymi – seniorzy testują smaki i rodzaje chleba.
Ciekawostką jest, że dentysta pasjonat nie wywodzi się z rodziny o tradycjach piekarskich. Urodził się w rodzinie lekarskiej, a dentystą został, ponieważ praca w opiece zdrowotnej była pożądanym zajęciem. Od dziecka jednak marzył o zostaniu piekarzem.