Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Jabłka – cenne owoce dla zdrowia jamy ustnej
  • 24-01-2020
 

 

 

 

Jabłka – to doskonałe źródło wielu potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zawarte w nich substancje chronią mięsień sercowy, zapobiegają otyłości oraz przedłużają życie. To również znakomite źródło naturalnych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie jamy ustnej.

Bardzo ważne jest, aby nie obierać jabłek ze skórki – co robi zdecydowana większość osób, które sięgają po te owoce. Powód jest prozaiczny: w skórce zawarta jest największa ilość witamin, minerałów i innych cennych dla zdrowia składników – w tym kwercetyna, flawonoid, który oprócz właściwości antyutleniających potrafi również hamować namnażanie się wirusa opryszczki.

Zjadając jabłka ze skórką nie tylko dostarczamy organizmowi substancji odżywczych, ale też i pomagamy naszym dziąsłom. Spożywanie nieobranych owoców to doskonały masaż dla dziąseł, który korzystnie wpływa na kondycję całej jamy ustnej. Ponadto, jedząc jabłka pozbywamy się osadu z zębów – dlatego owoce te warto mieć ze sobą podczas wędrówek, kiedy nie ma dostępu do miejsca, w którym można wyszczotkować zęby po posiłku. Warto jednak zawsze po zjedzeniu jabłka przepłukać jamę ustną czystą wodą – aby usunąć kwasy, których w tym owocu nie brakuje.

 

W stanach zapalnych jamy ustnej dobrze jest sporządzić naturalny płyn do płukania przygotowany ze skórek jabłka. Skórkę wystarczy zetrzeć na tarce i zaparzyć. Płynem należy płukać jamę ustną kilkukrotnie w ciągu dnia.


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS