Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Sposoby na „winne” zęby
  • 10-01-2020
 

 

 

 

Dlaczego jednak wypiciu czerwonego wina dotyka nas problem przebarwień zębów? Ponieważ istnieje związek między budową szkliwa a substancjami zawartymi w trunku.

W czerwonym winie znajdują się bowiem antocyjany – barwniki, które nadają napojowi czerwony kolor; są też obecne garbniki, które pomagają swoiście związać pigment z zębami, i wreszcie – kwasy owocowe, które trawią szkliwo. Ponieważ nadtrawione kwasami szkliwo staje się porowate, a ponadto na jego powierzchni osadzona jest zazwyczaj płytka nazębna, która łatwo pochłania drobiny wina, barwne składniki trunku mogą odkładać się w mikrozagłębieniach i przyczyniać się do powstania plam na szkliwie.

Istnieje kilka sposobów na to, aby uniknąć „winnych” zębów. Należy:

  • szczotkować zęby na około 30 min przed spożyciem trunku – pomoże to usunąć ewentualnie nagromadzoną płytkę nazębną;

  • unikać picia białego wina przed czerwonym, ponieważ kwasy w nim zawarte dodatkowo mogą przyczynić się do osłabienia szkliwa i uczynić go bardziej podatnym na wybarwienia;

  • po wypiciu czerwonego wina płukać usta wodą, która ma odczyn obojętny, pomaga zmniejszyć kwasowość trunku i stymuluje przepływ śliny, co ma kluczowe znaczenie nie tylko w spłukiwaniu resztek trunku ze szkliwa, ale także w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy.

Oprócz tego należy pamiętać o regularnym myciu zębów pastą z fluorem – aby wzmocnić szkliwo i systematycznie usuwać nagromadzoną płytkę nazębną, nie dopuszczając do jej zamiany w kamień nazębny, który również sprzyja powstawaniu przebarwień na zębach.


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS