Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Tagatoza kontra bakterie próchnicy
  • 05-12-2019
 

 

 

 

 

Dzięki szybkiemu rozwojowi biotechnologii naukowcom udało się rozwiązać problem produkcji tagatozy – słodzika o niskiej kaloryczności, który okrzyknięto nawet leczniczym cukrem. Tagatoza zawiera tylko 38 proc. kalorii dostarczanych przez tradycyjny cukier. To słodzik pozyskiwany z roślin, któremu wróży się wielką przyszłość – między innymi dlatego, że może wspomóc wielbicieli słodyczy w batalii o zdrowe zęby, którą staczają oni z bakteriami próchnicy każdorazowo po spożyciu produktu zawierającego tradycyjny cukier.

Obecnie tagatoza jest już zatwierdzona przez FDA – amerykańską instytucję zajmującą się dopuszczaniem na rynek produktów spożywczych i leków. Ale wciąż nie ma jej w cukierniczkach. Powód: wysokie koszty pozyskiwania. Trudno ją wydostać z materiału roślinnego i produktów mlecznych, w których też występuje, tyle że w małych ilościach.

Naukowcy opracowali jednak ostatnio innowacyjny sposób otrzymywania tego cukru z wykorzystaniem biotechnologii oraz bakterii wytwarzających enzym zwany izomerazą L-arabinozy (LAI). Bakterie działają jak bioreaktor i w rezultacie udaje się uzyskać tagatozę z galaktozy z wydajnością nawet do 85 proc.

Proces ten wymaga jeszcze udoskonalenia, ale naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości tagatoza stanie na sklepowych półkach i zastąpi tradycyjny cukier – na skalę światową; co może przyczynić się m.in. do zachowania zdrowia zębów.

 
 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS