Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Warzywne zdrowie
  • 07-11-2008
 

Warzywa dostarczają wielu składników mineralnych i witamin. Dzięki nim nasza dieta jest urozmaicona i pełnowartościowa. Warzywa powinny znaleźć się w codziennym menu co najmniej trzy razy; najlepiej w postaci surowej. Szkopuł w tym, że wielu z nas zdecydowanie woli owoce. Spożywanie warzyw przynosi jednak więcej korzyści: chrupanie jędrnych marchewek czy kalarepy to świetny sposób na gimnastykę aparatu żującego i naturalny masaż dziąseł. Podczas gryzienia polepsza się ukrwienie tkanek przyzębia, zęby ulegają naturalnemu oczyszczeniu z nalotów, a cały narząd żucia działa sprawniej. Zjadanie twardych warzyw zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego, zapewnia prawidłowy zgryz i zdrowe zęby.

Jędrne warzywa powinny być szczególnie często podawane dzieciom – urozmaicą dietę opartą na papkach i miękkich pokarmach oraz zmuszą narząd żucia do pracy.


Na przeszkodzie w spożywaniu surowych warzyw nie stoi brak zębów. Osoby bezzębne albo posiadające nieliczne zęby mogą pić soki warzywne lub zjadać bardzo drobno pokrojone lub potarte surówki. Forma nieco inna, a korzyść dietetyczna taka sama.


Pomimo tego, że twarde warzywa w czasie chrupania oczyszczają zęby i dziąsła, nie wolno zapominać o tradycyjnej higienie jamy ustnej: szczotkowaniu z użyciem dobrej pasty z fluorem. Szczególnie ważne jest to przed snem – warzywa też zawierają cukry, które są pożywką dla bakterii próchnicy.


Źródło: „Express ilustrowany”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS