Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Czekoladowy mit do lamusa
  • 30-10-2014
 

 

 

 

Ile to razy słyszeliście, że czekolada to smakołyk zakazany dla dbających o zdrowe zęby, który sprawia, że próchnica „zjada” uzębienie? Od teraz przekonanie to można odesłać do lamusa i traktować jako kolejny mit – pod warunkiem, że bierzemy pod uwagę czekoladę gorzką. Czekolada słodka, pod każdą postacią: mleczna, nadziewana, aero... zawsze zawiera cukier, czyli pożywkę dla bakterii próchnicy. Czekolada gorzka – im bardziej jest gorzka, tym lepiej – działa na zęby i dziąsła odwrotnie, bo korzystnie. To zasługa zawartych w brązowym produkcie dużych ilości teobrominy, która ma wzmacniać szkliwo, taniny skutecznie utrudniającej bakteriom przyleganie do powierzchni zębów i magnezu – minerału wchodzącego w skład szkliwa i kości szczęk. Dodatkowym walorem korzystnym dla zdrowia jamy ustnej jest spora ilość antyoksydantów zmniejszających ilość wolnych rodników. Na szczególną uwagę zasługują polifenole neutralizujące mikroorganizmy i zapobiegające próchnicy oraz nieświeżemu oddechowi oraz flawonoidy, których głównym zadaniem jest uszczelnianie naczyń krwionośnych – również dziąseł (co skutkuje większą odpornością tej tkanki na ataki drobnoustrojów oraz zapobiega krwawieniom).

Zjedzenie od czasu do czasu nieco większej ilości ciemnej, gorzkiej czekolady może zatem korzystnie wpłynąć na zdrowie jamy ustnej. Profilaktycznie jednak, zawsze po czekoladowej uczcie, warto umyć zęby.

Źródło: „Polska Gazeta Wrocławska”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS