Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Zaskakujące fakty o ślinie
  • 10-06-2014
 

 

 

 

 

Ślina to podstawowy element procesu trawienia i niezastąpiony (choć niedoceniany) bufor, dzięki któremu jama ustna i zęby pozostają zdrowe. Wiemy, że ślina pomaga przełknąć pokarm, rozpoczyna proces trawienny oraz oczyszcza jamę ustną z resztek pokarmowych i chroni zęby przed próchnicą przywracając właściwe pH. Ale czy wiemy też, że to idealny środek do czyszczenia i konserwowania obrazów? Pokryty śliną wacik to jeden z „przyrządów” wykorzystywanych przez konserwatorów zabytków do usuwania plam z dzieł sztuki. Te właściwości ślina zawdzięcza obecnym w niej enzymom trawiennym. Głównym enzymem jest amylaza rozkładająca cukry złożone na proste, ale u noworodków bardzo dużo jest lipazy (której dorośli mają najwięcej w jelitach). Różnica ta wynika z faktu, że lipaza trawi tłuszcze – których pełno w dobrym mleku matki i w mieszankach mlecznych.

Ślina, szczególnie niemowlęca, z uwagi na swój skład bardzo dobrze nadaje się do... wywabiania plam z potraw, a enzymy trawienne, identyczne jak w tym naturalnym buforze, podnoszą skuteczność proszków do prania. Gdyby nie obecność śliny, nie moglibyśmy pałaszować produktów przyprawianych octem, kwaśnych, w typie coli, win i cytrusów – bo ich kwaśny odczyn w szybkim tempie demineralizowałby szkliwo przez rozkład fosforanu wapnia, głównego budulca zębów.

Warto też przypomnieć o właściwościach bakteriobójczych śliny – to dzięki nim uszkodzenia w jamie ustnej goją się tak szybko.

Źródło: „Gazeta Wyborcza”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS