Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentWarto wiedzieć
Nie tylko choroby zębów zaburzają smak
  • 09-08-2013
 

 

 

 

Pokarm nie smakuje nam jak dawniej i używać musimy więcej przypraw? A może dobrze znane nam smaki dość gwałtownie zmieniły się? To dysgeusja, czyli zaburzenie smaku. W przywracaniu prawidłowej funkcjonalności zmysłu smaku konieczne jest znalezienie przyczyny. Pierwszymi przyczynami, które powinniśmy wyeliminować z kręgu podejrzanych, są choroby jamy ustnej oraz palenie papierosów. Czeka nas zatem wizyta kontrolna u dentysty. Jeśli mamy zdrowe zęby, ale smak jest zaburzony, trzeba przeanalizować swoją dietę. Może się bowiem okazać, że przyczyna tego stanu rzeczy jest dość prozaiczna: nieodpowiednie odżywianie się i dieta uboga w składniki mineralne oraz witaminy.

Warto przyjrzeć się też swojemu stanowi psychicznemu: jeśli nie jest dobry lub wykryto depresję, prawdopodobnie to jest przyczyna tego, że pokarm smakuje inaczej. Warto pamiętać, że zaburzenia smaku mogą pojawiać się w wyniku chorób ogólnoustrojowych, związanych z przemianami metabolicznymi: w cukrzycy czy w chorobach tarczycy. Powodem zaburzeń smaku może też być nowotwór rozwijający się w mózgu lub uraz głowy. Zaburzenia smaku mogą być wynikiem stosowania leków lub pojawić się po operacji krtani.

Warto pamiętać, że dysgeusję może spowodować nawet błahe przeziębienie czy kilkugodzinna gorączka. Po wyleczeniu infekcji smak powinien zacząć działać prawidłowo.

Źródło: Opracowanie własne

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS