Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna PacjentCoś na ząb

Jogurt – bomba wapniowa
 

350 ml jogurtu zawiera tyle wapnia, ile 500 ml mleka. A to oznacza, że ten mleczny, fermentowany napój jest znakomitym donorem pierwiastka, który chroni nasze zęby i wzmacnia szkliwo. Niedobory wapnia powodują osłabienie mineralnej warstwy zębów i dlatego szybciej atakuje je próchnica.

Jogurt zawiera też sporo witamin z grupy B, witaminę A oraz kwasy omega3 – wszystkie składniki korzystnie wpływają na zdrowie tkanek aparatu żującego. Spożywanie jogurtu pobudza wydzielanie gamma interferonu – substancji wzmacniającej ochronę immunologiczną organizmu. Amatorzy tego napoju rzadziej cierpią na zapalenia przyzębia; mają też zdrowsze i mocniejsze zęby.


Źródło: „Dziennik Polski”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Wyszukiwarka gabinetów

 
 
 
 

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Ankieta

Czy w codziennej higienie jamy ustnej używasz płukanki do ust ?

  • Tak
  • Nie
Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS