Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 21-09-2022
Glony morskie są popularnym składnikiem diety, ponieważ dostarczają wielu różnych komponentów odżywczych i funkcjonalnych. Jednym z polisacharydów o wysokiej bioaktywności jest zawarty w algach brunatnych (brunatnicach) fukoidan. Wykazano, że działa on wielokierunkowo: przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo.
Badacze z Tajwanu poddali ocenie jego działanie antynowotworowe i apoptotyczne w odniesieniu do komórek nowotworowych zlokalizowanych w jamie ustnej. Okazało się, że fukoidan może hamować namnażanie się komórek raka, nie blokując jednocześnie podziałów w komórkach nie wykazujących cech złośliwości. Ponadto związek ten doprowadzał do wyższego poziomu stresu oksydacyjnego w komórkach raka jamy ustnej w porównaniu do komórek nie wykazujących cech złośliwości. Powodowało to, że komórki raka były silnie narażone na uszkodzenia DNA – wskutek działania dwóch mechanizmów: ataków wolnych rodników tlenowych i nadtlenku wodoru pochodzącego z mitochondriów przy jednoczesnym obniżeniu poziomu glutationu – jednego z najskuteczniejszych komórkowych antyutleniaczy.