Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Wciąż za słodko
  • 17-08-2022
 

 

 

 

 

 

Cukier odgrywa kluczową rolę w tworzeniu się próchnicy, ponieważ stanowi pożywkę dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Wytwarzane przez te drobnoustroje kwasy organiczne odpowiedzialne są za niszczenie szkliwa. Mimo tej wiedzy nadal spożywamy za dużo cukru i słodyczy.

Z badań przeprowadzonych dla populacji Wielkiej Brytanii wynika, że największe spożycie cukru notuje się u osób w wieku 11-18 lat, a nieco tylko mniej spożywają cukru osoby w wieku 19-63 lat. Niepokojące jest, że również w młodszych grupach wiekowych spożycie cukru i słodyczy jest bardzo wysokie. Najmniej cukru spożywają dzieci poniżej trzeciego roku życia – o połowę mniej niż liderzy w tym niechlubnym rankingu.

Czy podatek od cukru ma sens? Okazuje się, że tak, ponieważ z badań przeprowadzonych również dla populacji Wielkiej Brytanii wynika, że ponad 50% producentów napojów obniżyło zawartość cukru w oferowanych przez siebie produktach jeszcze przed wprowadzeniem tego podatku. Natomiast badacze z Cambridge University odkryli, że rok po wprowadzeniu podatku brytyjskie gospodarstwa domowe kupowały o 10% mniej cukru, nabywając mniej słodzone napoje bezalkoholowe.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS