Na skróty
- Forum
- Zareklamuj swój gabinet
- Izby Lekarskie w Polsce
- Partnerzy portalu
- Magazyn Stomatologiczny
- Wydawnictwo
Czelej - Wydawnictwo
PZWL - Wydawnictwo
Med Tour Press Int. - new! Katalog firm
- Dodaj gabinet
- Poradnik dentysty
- Organizacje
- Turystyka stomatologiczna
- Marketing stomatologiczny
- Dotacje z UE
- KORONAWIRUS
- Dental TV
- new! Czas na urlop!
- Relacje z targów i imprez
- 13-07-2022
W badaniu dotyczącym związku między spożyciem wolnego cukru we wczesnym dzieciństwie a próchnicą zębów w wieku od 4 do 6 lat, przeprowadzonym przez badaczy z Australii, wykazano, że wczesne spożycie wolnego cukru zwiększa ryzyko próchnicy u kilkulatków. Częstość występowania próchnicy wyznaczono w oparciu o analizę dokumentacji dentystycznej; analizowano także dane odnoszące się do diety. Analizę częstości występowania próchnicy przeprowadzono z uwzględnieniem potencjalnych czynników, które mogłyby mieć wpływ na ten parametr.
W trakcie badań kohortowych zauważono, że pomiędzy 18. miesiącem a 4. rokiem życia znacznie wzrastało spożycie wolnego cukru u dzieci. Aż u ponad 2/3 badanych dzieci powyżej 18. miesiąca życia dobowe spożycie wolnego cukru jako składnika diety dostarczającego energii było zbyt wysokie.
W Australii i Oceanii próchnica u dzieci jest obecnie tematem często poruszanym, ponieważ liczne badania pokazują, że częstość występowania chorych zębów jest wysoka, a w niektórych analizowanych populacjach nawet bardzo wysoka.