Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Zawodowy dentysta hobbystycznym piekarzem
  • 27-06-2022
 

 

 

 

 

Jeden z praktykujących w Tokio dentystów, właściciel kilku klinik stomatologicznych, postanowił poza pracą w gabinecie zadziałać na rynku pieczywa. W tym celu otworzył piekarnię przy jednej z ruchliwych tokijskich ulic – było to spełnienie jego marzeń z dzieciństwa. Teraz realizuje kolejne marzenie – poszukuje jak najbardziej miękkiego, puszystego i przyjaznego dla jamy ustnej chleba. Stomatolog zaznacza, że dąży do zaoferowania pieczywa, które może być bezpiecznie zjedzone przez wszystkich. Ma tutaj na uwadze głównie osoby starsze, które korzystają często z uzupełnień protetycznych i mają problem z gryzieniem i żuciem twardych pokarmów.

Dentysta – piekarz podkreśla, że chleb powinien być wypieczony tak, aby zachował wystarczającą miękkość – żeby spożywająca go osoba mogła cieszyć się jedzeniem. Bo to o przyjemność jedzenia chodzi podczas konsumpcji pieczywa, a nie tylko i wyłącznie o zaspokajanie głodu.

Aby wytypować najlepsze receptury, stomatolog podjął współpracę z lokalnym ośrodkiem opieki nad osobami starszymi – seniorzy testują smaki i rodzaje chleba.

Ciekawostką jest, że dentysta pasjonat nie wywodzi się z rodziny o tradycjach piekarskich. Urodził się w rodzinie lekarskiej, a dentystą został, ponieważ praca w opiece zdrowotnej była pożądanym zajęciem. Od dziecka jednak marzył o zostaniu piekarzem.

 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS