Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Stanowisko w sprawie ochrony tajemnicy zawodowej
  • 19-10-2018

4.10.2018 r. podpisane zostało wspólne stanowisko prezesów: Krajowej Rady Radców Prawnych, Naczelnej Rady Adwokackiej, Naczelnej Rady Lekarskiej i Press Club Polska dotyczące ochrony tajemnicy zawodowej. Wyrażono w nim stanowczy sprzeciw wobec prób niszczenia przez polityków tajemnicy zawodowej, która obowiązuje między innymi lekarzy dentystów oraz osoby wykonujące inne zawody zobowiązane do zachowania tejże tajemnicy. Podkreślono, że zachowanie tajemnicy to nie tylko ustawowy obowiązek osób, które wykonują określone zawody, ale to również przede wszystkim prawo pacjentów, klientów i informatorów mediów oraz gwarancja poszanowania ich prawa do prywatności, anonimowości i uczciwego procesu. Zaznaczono, że lekarze, dentyści, prawnicy, dziennikarze bywają powiernikami tajemnic, od których zależeć może nawet czyjeś życie prywatne albo zawodowe. Z tego powodu prawna gwarancja ochrony tajemnicy zawodowej jest ważna – zarówno dla osób, które powierzają przedstawicielom tych zawodów pewne swoje tajemnice, jak i dla depozytariuszy. Podkreślono również, że istotą relacji lekarza, prawnika czy dziennikarza z pacjentem, klientem czy informatorem jest zaufanie, a osłabienie rangi tajemnicy zawodowej poprzez umożliwienie i uchylenie przez prokuratora (a nie jak do tej pory – przez sąd) „(...) doprowadzi do podważenia zasad państwa prawa”. Dokument został podpisany przez Prezesa Krajowej Rady Radców Prawnych, Prezesa Naczelnej Rady Adwokackiej, Pełnomocnika Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej oraz Prezesa Press Club Polska.

Inne wiadomosci w kategorii