Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Komórki macierzyste wspomagają implantologię
  • 02-03-2017
 

 

 

Komórki macierzyste zdobywają kolejne obszary medycyny i stomatologii. Technologia odtwarzania utraconej tkanki z wykorzystaniem komórek macierzystych, która jeszcze kilka lat temu kojarzyła się z science-fiction, obecnie znajduje praktyczne zastosowanie w wielu dziedzinach. Wykorzystuje się ją np. do regeneracji tkanki kostnej utraconej w wyniku choroby przyzębia czy schorzeń onkologicznych – szczególnie w przypadkach trudnych lub wręcz nieuleczalnych. Komórki macierzyste stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnych zabiegów odtwarzania kości, np. z wykorzystaniem przeszczepu kości pobranej od pacjenta.

- Metoda ta rodzi jednak wiele powikłań, a odbudowana kość ulega zanikowi o co najmniej kilkanaście procent w ciągu kilku kolejnych lat. Kość pobieramy od pacjenta tylko w uzasadnionych przypadkach, więc bazujemy na różnych preparatach kościozastępczych, ale to też nie jest rozwiązanie. Wobec tego poszukujemy rozwiązania w komórkach macierzystych – mówi

dr n. med. Violetta Szycik, właścicielka kliniki Vivadental.

Firma prowadzi także działalność edukacyjną dla lekarzy. W tym celu stworzony został Instytut Vivadental, w którym prowadzone są badania naukowe i wspomniana już działalność edukacyjna. - Wyspecjalizowaliśmy się w implantologii i regeneracji kości, ale zamierzamy naszą działalność edukacyjną rozwinąć i na inne dziedziny stomatologii. Chcemy stworzyć pierwsze w Polsce prywatne centrum symulacji stomatologicznej z profesjonalnymi fantomami, na których lekarze ćwiczyć będą procedury zabiegowe, zanim zaczną wykonywać je u pacjentów. To jedna ścieżka rozwoju, druga to nowe technologie - myślimy o rozwijaniu działalności w kierunku komórek macierzystych – wyjaśnia dr n. med. V. Szycik

Komórki macierzyste można pozyskać z tkanki tłuszczowej – jest ich tam wiele, a ponadto charakteryzują się one ogromnym potencjałem proliferacyjnym. Jest to zatem materiał bardzo wartościowy zarówno jeśli chodzi o jakość, jak i o ilość – ponieważ tkanki tłuszczowej zazwyczaj mamy aż nadto.

Źródło: „Polska Dziennik Bałtycki”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS