Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Żucie stymuluje odporność jamy ustnej, ale...
  • 23-01-2017
 

 

 

 

 

Naukowcy z University of Manchester i National Institutes of Health w USA doszli do wniosku, że twarde pokarmy są zdrowsze dla tkanek jamy ustnej, ponieważ ich żucie stymuluje limfocyty Th17. Limfocyty te nie tylko chronią przed patogennymi drobnoustrojami, ale również – prawdopodobnie – wykazują działanie przeciwnowotworowe. Uczeni podkreślają jednak, że przesadne żucie może mieć też efekty negatywne: w postaci większej podatności tkanek jamy ustnej na uszkodzenia i ubytki masy kostnej w przyzębiu. Może to stymulować rozwój stanów zapalnych w przyzębiu i pojawienie się paradontozy. Jak ze wszystkim zatem, tak i w dobieraniu twardości pokarmów, wskazany jest umiar.

Dr Joanne Konkel z University of Manchester, biolog i jeden z członków zespołu naukowego badającego wpływ twardości pokarmów na aktywację limfocytów Th17, wskazała na korelację między stanami zapalnymi w jamie ustnej a chorobami w pozostałych częściach ciała i na konieczność dokładniejszego badania wpływu zarówno czynników immunologicznych, jak i działających prozapalnie na specyfikę odpowiedzi odpornościowej w jamie ustnej. To pomogłoby w opracowaniu nowych metod leczenia stanów zapalnych w jamie ustnej i poza nią.

Źródło: „Immunity”

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS