Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Najsłodsza afera XX i XXI wieku
  • 30-03-2015
 

 

 

 

 

Nad przemysłem cukrowniczym zawisły ciemne chmury. Niedawno WHO ogłosiła, że rekomendowana ilość cukru w produktach spożywczych na dobę, jaką można bezkarnie dla zdrowia zjeść, obniżona zostaje o połowę w odniesieniu do poprzednich wskaźników, czyli z 10 proc. do 5 proc. Jeszcze nie przebrzmiały echa tej decyzji, a kolejną rewelację dostarczają amerykańscy badacze. Dzięki nim dowidzieliśmy się, że społeczeństwo zza oceanu zostało zmanipulowane, jeśli chodzi o bezpieczeństwo spożycia cukru.

„To biznes cukrowniczy sterował z tylnego siedzenia wprowadzanym w latach 70. w USA narodowym programem walki z próchnicą. Oczywiście tak, by ilość »cukru w cukrze« nie zmalała” – podaje szokującą prawdę „Gazeta Wyborcza” w wydaniu z dn. 12.03.2015 r. w ślad za rewelacjami publikowanymi dzień wcześniej w amerykańskim „PloS Medicine”.

Stomatolodzy od dawna wiedzieli, że to cukier jest przyczyną próchnicy. Wiedzieli to też amerykańscy cukrownicy – już od lat 50-tych ubiegłego wieku. Rządowi eksperci zza oceanu mieli jednak za zadanie zwracać uwagę na alternatywne metody zapobiegania próchnicy i w ten sposób sprawić, aby wilk był syty, a owca cała, czyli zachować zyski dla branży cukrowniczej.

„To, co odkryliśmy, żywcem przypomina sposób, w jaki przemysł tytoniowy przez dekady starał się obalić tezy o tym, że to palenie powoduje raka płuca” – piszą uczeni z Kalifornii, którzy dotarli do dokumentów potwierdzających istnienie słodkiego spisku. Jego celem było – jak przytacza „GW”: „(...) tak opracować plan wprowadzanego w 1971 r. w USA pierwszego programu walki z próchnicą, by przypadkiem jego głównym elementem nie stało się zmniejszenie codziennych ilości spożywanego cukru”.

Smaku sprawie dodaje fakt, że miesiąc temu „British Medical Journal” ujawnił wyniki śledztwa toczonego przez swoich dziennikarzy, a odnoszącego się do związków brytyjskich naukowców z przemysłem spożywczym, w tym także branżą słodyczy. Okazało się, że 2 tamtejsze narodowe instytucje zajmujące się sprawami zdrowia były wspierane przez znanych producentów słodyczy i słodkich, gazowanych napojów.

Źródło: „Gazeta Wyborcza”


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS