Strona główna - portaldentystyczny.pl

Strona główna LekarzAktualności

Jajeczne ekstrema
  • 31-03-2013
 

 

 

 

Dieta wielkanocna, bogata w składniki pochodzące z jajek, służy relaksowi. To dobra profilaktyka antystresowa. Proponujemy teraz zapoznać się z kilkoma faktami na temat jajek, dzięki którym inaczej spojrzymy na te kruche wytwory natury.

  • Trzy surowe ustawione na sztorc jajka kurze mogą utrzymać ciężar dorosłego człowieka. Dzieje się tak, ponieważ siły działające na jajko rozkładają się równomiernie po łuku tworzącym kształt jajka. Dlatego też jajka w opakowaniach dostępnych w handlu ustawiane są na sztorc i pakowane w pudełka, w których poszczególne sztuki oddzielone są od siebie amortyzującą ścianką boczną.

  • Najdroższe jajo świata kosztowało nabywcę ponad 13 milionów dolarów. To jedno z drogocennych jaj carskich wykonanych na zamówienie dawnego władcy Rosji przez znakomitego rzemieślnika i jubilera Petera Carla Fabergé.

  • Pytka zarodkowa znajduje się zawsze na górze jajka, niezależnie od tego, w jakiej znajdzie się ono pozycji. Dzięki temu zarodek zawsze znajduje się najbliżej ciała kwoki, która wysiadując jajko, ogrzewa je od góry.

  • Największe jajo ptasie znosi struś. Ma ono wymiary ok. 16x20 cm i waży 1,5 kg. Mniej więcej 17 cm mierzy inne największe jajo, pochodzące jednak od zwierzęcia nie będącego ptakiem – to jajo jednego z gatunków rekinów.

  • Monstrualnie wielkie jaja znosił wymarły mamutak,czyli ważący prawie 500 kg struś madagaskarski. Jego jaja były ośmiokrotnie większe niżeli jaja współczesnych strusi. Jaja te jeszcze 2000 lat temu służyły ludziom za pokarm. Mamutaki prawdopodobnie wyginęły około roku 1000.

Kurze jaja są około 200 razy mniejsze od jaj mamutaka, ale na pewno są co najmniej tak dobre i wartościowe, jak te drugie. Nie żałujmy zatem sobie w czas Świąt skosztowania ich pod różnymi postaciami.

PortalDentystyczny.pl życzy Państwu smacznego jajka i radosnych Świąt Wielkanocnych!


 

 
Inne wiadomosci w kategorii
Komentarze
 
W chwili obecnej nie dysponujemy żadnymi komentarzami.
 
 

LOGOWANIE

Pierwszy raz w portalu?
Zarejestruj się Jak korzystać

Newsletter

Dodaj swój adres e-mail aby otrzymywać bieżące informacje

Katalog Firm

Kanały
informacyjne RSS
Subskrybuj RSS
Realizacja: Ideo Powered by: Edito CMS