Dziecko
Ankieta
- 18-04-2014
Czas Świąt Wielkanocnych idealnie nadaje się na zaopatrzenie rosnącego organizmu dziecka i nastolatka w tak potrzebne w tym okresie życia witaminy i mikroelementy – jest to możliwe z uwagi na rozmaitość potraw, które goszczą w tym czasie na świątecznych stołach.
W menu wielkanocnym królują jajka. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę, bo to skarbnice łatwo przyswajalnych składników: skoro zapewniają wszystkie elementy odżywcze niezbędne do utrzymania przy życiu rozwijającego się zarodka, to są też idealnym rezerwuarem substancji potrzebnych dla zapewnienia zdrowia rosnącemu młodemu człowiekowi.
Oto, co kryje się w jajku, a co zapewnia zdrowe zęby i przyzębie:
-
białko – bezcenne dla szybko rosnącego ustroju, wartościowe tym bardziej, że zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm ludzki nie umie wytworzyć samodzielnie i musi je przyjmować z pokarmem);
-
witaminy A, D, E, K, oraz z grupy B – zapewniają zdrowie kościom przyzębia i zębom, warunkują dobrą kondycję śluzówki jamy ustnej oraz tkanek miękkich przyzębia, a witamina K, wraz z witaminą D, bierze udział w gospodarowaniu wapniem wbudowywanym w tkankę kostną i w szkliwo i zapewnia właściwą krzepliwość krwi;
-
minerały, w tym wapń i fosfor – dwa składniki niezbędne do wytworzenia silnego i zdrowego szkliwa i mocnych kości przyzębia.
A skorupka? To także świetny magazyn cennego wapnia – minerał ten występuje tu w postaci łatwo przyswajalnej. Umyte i wyparzone skorupki jaj można bardzo drobno zmielić i dodawać do sałatek czy kanapek – nie trzeba ich wiele, wystarczy szczypta lub dwie, aby zasilić potrawę wapniem.
Do wielkanocnej jajecznicy warto podać dużo świeżej zieleniny: zawarte w niej witaminy zwiększą przyswajanie ukrytych w jajku zdrowych dla uzębienia składników mineralnych.
Radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych życzy wszystkim milusińskim i ich opiekunom PortalDentystyczny.pl