Dziecko
Ankieta
- 03-02-2023
W obecnych czasach styl życia ludzi związany jest często z niezdrowymi zachowaniami. Należą do nich m.in. niewłaściwe nawyki żywieniowe, takie jak duże spożycie słodkich napojów czy bogatych w cukier potraw zamiast warzyw i owoców. Upodobania takie często wynosi się z domu. Tymczasem nawyki odnoszące się do spożywania określonych produktów, które kształtują się m.in. w wyniku podpatrywania zachowań rodziców czy starszego rodzeństwa, mają ogromny wpływ na wybory dietetyczne obecnie młodego pokolenia, a w przyszłości – dorosłych osób.
W jednym z badań wykazano, że najbardziej poszukiwanymi i najczęściej spożywanymi przez dzieci i młodzież są napoje słodzone i to słodzone, niestety, cukrem. Cukier stanowi natomiast bardzo dobrą pożywkę dla bakterii próchnicy i przez to negatywnie wpływa na zdrowie zębów, a w konsekwencji – na zdrowie całego organizmu.
Warto pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości cukru znacząco obniża pH jamy ustnej, co doprowadza do zmiany jej mikrośrodowiska i składu znajdującego się tam mikrobiomu w kierunku zwiększenia liczby bakterii, które preferują życie w środowisku kwaśnym. Takie właśnie warunki są idealne do rozwoju bakterii próchnicotwórczych.