Dziecko
Ankieta
- 14-03-2019
Narastające zainteresowanie naturalnymi preparatami poprawiającymi i utrzymującymi zdrowie, także zdrowie w jamie ustnej, skierowało uwagę zarówno pacjentów, jak i lekarzy oraz badaczy na propolis. Ten wykorzystywany od zarania dziejów pożytek pszczeli w badaniach in vitro wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe – głównie przeciwko paciorkowcom próchnicotwórczym, w tym przeciw wrogowi numer jeden zdrowych zębów, bakteriom ze szczepu Streptococcus mutans.
Badania potwierdzają wysoką skuteczność bakteriobójczą ekstraktów propolisowych.
Ten pożytek pszczeli hamuje także aktywność enzymu glukozylotransferazy, która bierze udział w w przemianach cukrów wykorzystywanych przez bakterie próchnicy do wytwarzania energii i mnożenia się. W odniesieniu do Streptococcus mutans wyciąg z propolisu hamował aktywność tego enzymu aż o kilkadziesiąt procent.
Dużą zaletą propolisu, dzięki której atak bakterii próchnicy na szkliwo jest mniej skuteczny, jest także utrudnianie przylegania bakterii próchnicotwórczych do tkanki zębowej.